lördag 29 januari 2011

Handboll och läsning

Jag har väl aldrig varit med om maken till trögläst månad! En hemmasnickrad teori är att det är handbollens fel... De senaste veckorna har jag tittat på handboll nästan varje dag, på plats i Scandinavium eller skrikande och jublande framför tv:n. Det är så kul och jag blir så otroligt engagerad, tempot är furiöst och det händer något precis varenda sekund. När jag är i den sinnesstämningen fungerar inte Knausgård kan jag meddela... I Min kamp tar det honom fem sidor att komma runt kvarteret och jag tappar fokus och blir rastlös. Så där ja, nu har jag avslöjat att jag inte läst ut vår bokcirkelbok! Men eftersom träffen blev uppskjuten hinner jag nog, speciellt som det är bronsmatch och final i morgon - efter handbolls-VM kommer det att bli tyst, tomt och läsvänligt igen.

onsdag 12 januari 2011

en cirkel till

Nu har jag haft första bokcirkelträffen  i min bokavdelning en sida till i butiken En Trappa Ner. Det kom 15 personer som vill vara med och läsa och prata om böcker! Jag presenterade den bok jag valt, Ät mig av Agnès Desarthe från fina Sekwa förlag, och sedan delade vi in oss i tre grupper som ska ses vid olika tillfällen för att diskutera den. Grupper på mellan fem och sju personer är ganska lagom att få utrymme och tid för diskussioner. Jag är såklart med i alla tre grupperna (om någon ifrågasatte mina räknekunskaper) och är så glad och sugen på att börja läsa! Men först måste jag ju ha boken... Trodde ju aldrig att det skulle vara ett sådant intresse, jag beställde tio böcker och tänkte att det skulle räcka gott och väl. Nu har jag lagt en order till och om allt funkar finns de i butiken redan på fredag.

tisdag 11 januari 2011

Bumerang

Bumerang av Tatiana de Rosnay. Sekwa förlag.
Det börjar med en intensiv känsla av overklighet, oro och rädsla i väntrummet på ett litet sjukhus. Syskonen Antoine och Mélanie har tillbringat en helg vid kusten tillsammans och på hemväg råkat ut för en bilolycka. Antoine har inte en skråma medan Mélanie är svårt skadad. Precis innan olyckan börjar Mélanie berätta för Antoine om något hon plötsligt kommit ihåg om deras barndom; något som hon förträngt i alla år. Antoine bestämmer sig för att ta reda på vad det var och vad som egentligen hände den där sommaren för länge sedan.

Han träffar en originell och självständig kvinna, en obduktionstekniker, som jobbar på sjukhuset där Mélanie ligger. Hon hjälper honom både i sökandet i det förflutna och med att ge sig hän och tro på kärleken och framtiden igen. Hemligheter avslöjas, relationer sätts på spel och familjemedlemmar talar ut. Känslan av nu och då förstärks av att allt som utspelar sig innan olyckan är berättat i tredje person, och Antoine är jagberättare i allt som sker efteråt. Det gör själva bilkraschen, och det Mélanie var på väg att säga, till en tydlig brytpunkt.

Jag gillar språket, läsningen flyter och historierna som vävs in i varandra fångar mig verkligen. Jag tänker ibland på Anna Gavaldas böcker, fast jag tycker Bumerang är bättre, ett snäpp vassare. Här finns, som i de flestas liv, många olika och krävande relationer. Hustrun som övergav honom och kanske ångrar sig. Tonårsbarnen som han inte känner igen och som inte längre köper hans taffliga försök till kontakt. Den nya kärleken och osäkerheten den för med sig. Fadern som varit känslokall och frånvarande under större delen av hans uppväxt och så vidare. Kanske har de Rosnay tryckt in lite väl många dramatiska händelser och tragiska olyckor bland dessa människor – men jag köper det. Det var en perfekt sträckläsningsbok på väg till Stockholm och under natten på Arlanda!

måndag 10 januari 2011

Beige blogg

Jag måste skynda mig att läsa ut Lorrie Moore! Med det omslaget (som inte ens är det som finns på min bok) ser bloggen extremt trist ut! Jag hottar upp den med en annan bild, som inte har ett dugg med det här inlägget att göra, så länge. Båten jag åkte med på Gambiafloden för ungefär en månad sedan. Suck...
Jag hade ambitioner (surprise!) om den här kvällen, men efter att ha tillbringat nästan hela dagen på sjukhuset där sonen opererade sneda och trånga näsgångar, och sedan gått direkt till ett tre timmar långt styrelsemöte i handbollsklubben rann protokoll- och recensionsskrivarplanerna av mig som blöta snösjok på ett tak. I morgon är en annan dag!

måndag 3 januari 2011

Ingen rast, ingen ro - eller tvärtom

Det var väl sjutton vad svårt det var att hitta läsflyt och skrivarlust! Jag har fastnat i Himlen i Bay City, jag har firat nyår i Berlin och läst Nattens inre och En tyst minut på vägen (det gick trögt trots att jag egentligen tyckte det var bra), jag har börjat på Lorrie Moores A gate at the Stairs och längtar inte riktigt efter att försjunka i den heller - fast jag gillar det jag läst hittills. På något sätt känns det som om jag inte riktigt vill gå med på att vara hemma igen, att det ligger flera månader av vardag, vinter och vår framför mig. Jag kanske skulle muntra upp mig med en lista? Enligt O har en utmaning om att läsa 12 nya författare under året; jag kanske skulle haka på den och dessutom (liksom flera andra) hålla mig till sådana jag har i bokhyllan... Ja, det känns som en bra avslutning på en seg måndag!
20 minuter senare: Det var inga som helst problem att hitta nya författare och böcker jag vill läsa i min egen bokhylla! Faktiskt är det så att jag anar en svag sprittning i läslustnerven... Som relativt ny bloggare, och väldigt ny mottagare av recensionsexemplar, stressar jag upp mig och känner att jag först av allt borde läsa (och skriva om!) mina fina rec.ex. När jag botaniserar fritt bland gamla och nya, fådda och köpta, väcks en annan och mer avslappnad lust till liv. Kanske är det detta som är medicinen? Fler än tolv, men jag ska väl ha lite att välja på:
Collins, Wilkie The Moonstone
Dunmore, Helen The Siege
Eggehorn, Ylva Liljekonvaljekungen
Frame, Janet Till landet Är
Hobaek Haff, Bergljot Skammen
Hrabal, Bohumil Låt tågen gå!
Jones, Edward P Den kända vägen
Kandre, Mare Bestiarium
Morrison, Toni Beloved
Müller, Herta Hjärtdjur
Ndiaye, Marie Tre starka kvinnor
Stockett, Kathryn The Help
Timm, Uwe Upptäckten av currywursten
wa Thiong'o, Ngugi A Grain of Wheat
Wägner, Elin Pennskaftet