måndag 14 februari 2011

Äntligen!

Dominique Dyens: Smitning. Sekwa förlag.

En bok som jag inte ville lägga ifrån mig och som fängslade mig fullständigt! Inte från första, men kanske sjunde sidan. Allra först känner jag mig lite tveksam; Anne Duval är 36 år, ensamstående (och ensam), obehagligt ytlig och känslokall. Hon har satsat allt på karriären och jobbar alltid ett par timmar till när alla andra gått hem. Hon är otrevlig och nedlåtande mot sina kolleger och har en namnlös relation med en budkille. Inte så sympatisk. Men snart dyker mer och mer upp i hennes tankar och beteende som visar att något är fel. Hon söker desperat efter en äkta man, hon vill inte bara träffa någon utan det är verkligen en make hon vill ha. Men det ligger mer bakom hennes agerande än bara en längtan efter att bilda familj… Så gör en annan röst entré – överläkaren på en psykiatrisk klinik som berättar om hennes behandling – och jag inser att det var värre än jag trodde.
En dag struntar hon i att gå till jobbet, packar bilen och bara kör. Och sedan går det fort! Det är en helt sanslös berättelse som växer fram, späckad med ingredienser som påhittade män, mystiska dödsfall, (gamla och nya), betydelsefulla datum, galna kvinnor och pampiga slott. Vidare finns där samtal mellan läkaren och Anne, där alltid någon ljuger och någon av dem alltid manipuleras. Vad är sant? Vad har hänt? Jag får vibbar av Hitchcock och du Maurier, men det är skrivet med glimten i ögat, och Dyens slingrar sig så skickligt förbi klichévarningarna som blinkar illrött längs vägen. Hon lyckas beskriva ett oerhört tragiskt livsöde med en lyckad kombination av humor och spänning.
Och så vändningen… Insikten, förklaringen, sanningen! Det är så skickligt skrivet och så hejdlöst bra!

5 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Den här recensionen gjorde mig verkligen nyfiken på boken!

Anna sa...

Så härligt du skriver om boken - blir verkligen nyfiken på den! KUl också att träffa på en bokbloggare som gillar handboll. Då är vi två!

Den besatta sa...

Joanna: Tack! Och verkligen kul med en till handbollsintresserad bokbloggare! Ofta påstås att man gillar kultur ELLER sport, det har jag aldrig förstått...

Catrin sa...

OJ så spännande det låter! den måste jag omedelbart införskaffa och läsa!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja, visst är den bra, så mångbottnad med så spännande vändningar!