måndag 10 juni 2013

En färd till Indien, typ

The Accidental Apprentice av Vikas Swarup

I december 2008 var jag i Goa och köpte där romanen Q & A av den för mig okände Vikas Swarup. Jag sträckläste och var stormförtjust och imponerad av berättarglädjen och den oerhört listigt komponerade historien. När jag varit hemma ett tag började det pratas om en ny film, Slumdog Millionaire, där handlingen verkade så bekant – och visst var det ”min” bok som blivit film! En rätt häftig känsla av upptäckt, det var ju inte direkt en bestseller som filmatiserades, och jag har hittills inte träffat någon som läst boken innan de sett filmen. Inte för att det spelar någon som helst roll, men det är lite kul i alla fall…

Hans senaste roman The Accidental Apprentice, påminner om Q & A i stil och upplägg. Den unga kvinnan Sapna Sinha försörjer sin sjuka mor och sin syster genom att jobba i en elektronikaffär. Utanför templet möter hon en dag en man som påstår att han är ägare till ett stort företagsimperium och har utsett henne till sin efterträdare som VD. Hon ska bara genomgå ett test i sju steg först… Däri ligger likheterna med Q & A; de olika avsnitten med tämligen osannolika händelser och sammanträffanden (som naturligtvis visar sig ha stor betydelse senare) bildar en myllrande väv av människor och livsöden. Trådarna slingrar sig runt om i Indien, från Bollywood till slummen, från korruption till hjälparbete och från hämnd till kärlek. Jag låter mig villigt förföras av den färgstarka berättelsen och känner hettan, dofterna och smakerna. Jag är glad att jag inte behöver delta i Sapnas äventyr, men jag är förtjust och längtar inte så lite tillbaka till Indien.


Av Vikas Swarup kan jag även rekommendera Six Suspects, en hisnande mordgåta med samma intensitet och lika färgstarka karaktärer och miljöer.

Inga kommentarer: