torsdag 2 juni 2011

En riktigt fin historia

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm, Bokförlaget Thorén & Lindskog, recensionsex
Jag har börjat på den här boken flera gånger, bara läst de första sidorna och inte riktigt fastnat. Vilken tur att jag fortsatte till sist! Den har ett lite annorlunda sätt att närma sig själva berättelsen, ett nästan dokumentärt anslag, där berättaren beskriver hur han som ung alltid köpte currywurst av fru Brücker. Genom åren har han diskuterat med vänner var currywursten egentligen uppfanns, och själv hävdat att det var i Hamburg och att det var fru Brücker som gjorde det. Efter många år, när hennes kiosk är stängd, bestämmer han sig för att gå till botten med frågan. Han hittar henne på ett äldreboende och börjar besöka henne för att lyssna på hennes historia.

I Hamburg 1945 ligger staden i ruiner, krigsslutet är nära och tillvaron kaotisk. Lena Brücker är närmare 50 och ensam kvar i lägenheten sedan hon slängt ut den otrogne maken, sonen blivit inkallad och dottern evakuerad. Under ett flyganfall träffar hon Bremer, en 23-årig sergeant som deserterar och gömmer sig hos Lena. Så växer en annorlunda kärlekshistoria fram, där de ständigt lever med skräcken att bli upptäckta och angivna. Det är en väldigt fin historia, där det jobbiga med matbrist och ransoneringar bara nämns som självklara detaljer. Det viktiga är hur hon kände och hur de hade det tillsammans i nästan en månad. Han är isolerad från omvärlden och vet inte vad som händer med Tyskland, hon måste leva som vanligt och låtsas som ingenting. Balansen mellan dem förskjuts, han blir rastlös och orolig.

Berättelsen växlar, utan tydliga markeringar, mellan nu på hemmet och då i krigsslutet. Det gör ingenting alls, snarare tillför det en känsla av äkta berättande och verkligt samtal. Romanen handlar i grunden om minnen, om livet och om att åldras. Den skildrar hur betydelsefullt och berikande det är att lyssna och förstå historien, att på riktigt inse att gamla människor varit unga… Jag tyckte mycket om den och är så glad att jag läste den! Och, ja, vi får veta hur currywursten kom till!

Inga kommentarer: