torsdag 30 juni 2011

Infriade förväntningar

Vända blad av Julie Jézéquel, Sekwa förlag, recensionsex

Jag hade längtat efter boken, byggt upp förväntningar och var nästan lite rädd att bli besviken. Snabbt läste jag 60 sidor och slappnade av – jag gillade!

Clara, känd och framgångsrik manusförfattare, sätter stopp för sin egen karriär genom att välta ett skrivbord i knät på en producent. Ute i kylan och ignorerad av alla i branschen letar hon andra sätt att försörja sig på. Hon erbjuder på nätet sina tjänster som spökskrivare, och får snart sin första kund. Bertrand Rosier är en fåordig och hemlighetsfull företagsledare som vill att Clara ska skriva ett nytt liv åt honom. Hon förstår inte varför, han berättar ingenting, och hon tycker i början att Rosier är lite skrämmande. Men eftersom hon behöver pengar sätter hon igång, och hennes liv tar en ny vändning.

Språket är lättsamt, det flyter på med en humoristisk ton och får mig att nyfiket läsa vidare. Det är lite babbligt nervöst och speglar Claras stressade situation med oro för ekonomin, framtiden och vad det ska bli av henne. Hon lever ensam med tonårige sonen Léonard och jag får många gånger lust att fnissa åt hennes smått hysteriska tankar kring deras relation och hans vuxenblivande.

En märklig och trevande relation växer fram mellan Clara och Rosier, eller kanske snarare mellan Clara och den version av Rosier hon skriver fram. Det är en smått absurd historia berättad på ett trovärdigt sätt. Den är lustig, lättläst och lättillgänglig – men ingen bagatell! Jag funderade en hel del på vad som kan hända om man är öppen för det, vilka vändningar livet kan ta om man bara tillåter det. … Dessutom hade jag väldigt roligt under tiden! Det här är Jézéquels debutroman och jag läser gärna mer av henne!

Några andra som läst: Bokmalen, Fiktiviteter, Bokhora, Ett rum med utsikt

1 kommentar:

Catrin sa...

Den där har jag varit sugen på ett tag .... Nu blir det läsa av!