tisdag 23 november 2010

Jag har också fått pris!

Jag har fått en Cherry on top-utmärkelse av Holly Hock! Så glad jag blev och som det värmde i snöyran. Hennes motivering lyder: "Den besatta - för att hon ofta bloggar om böcker jag är intresserad av och för hennes spännande projekt En sida till." Tack så mycket! Nu ska jag enligt reglerna berätta om tre favoritförfattare och någon bok de skrivit. Bara tre... Jag skriver gärna under på Holly Hocks val, men väljer i stället att lyfta fram några som inte figurerar i bokbloggarna fullt så ofta:
John Irving har en speciell plats i mitt läsarhjärta. Jag har läst allt utom hans debutroman och älskar hans speciella språk, vardagliga liv som vänds upp och ner, sorgen och kärleken, björnarna och brottningen. När jag pluggade i Uppsala var han där och läste första kapitlet ur den bok han just då höll på att skriva - A prayer for Owen Meany. Vilken känsla att sedan läsa den färdiga romanen och märka att han faktiskt ändrat några formuleringar!
Jan Kjaerstad upptäckte jag genom trilogin om Jonas Wergeland, Förföraren, Erövraren och Upptäckaren. Tjocka böcker som alla tre berättar om samma människas liv, utan att det någonsin blir tråkigt eller tjatigt! Det är intelligent, associationsrikt och fascinerande. En njutning att läsa!
José Saramago får bli mitt tredje val. Hans Blindheten är en av de bästa dystopier jag läst. Saramagos språk är speciellt, vindlande och ofta utan skiljetecken. Han skildrar mänskliga svagheter, maktstrukturer och rädslor i berättelser som roar och väcker tankar.
Så ska jag skicka körsbäret vidare till fem bloggar:
Lyrans Noblesser, Paperback Lover, Snowflakes in rain, Eva Swedenmarks Värld och Fiktiviteter som alla skriver intressanta recensioner och funderingar som inspirerar och förlänger mina önskelistor.

4 kommentarer:

Holly Hock sa...

Ursäkta att jag skrev fel namn på bokshopen, det är ändrat nu. John Irving har jag inte läst någonting av, men är ganska ordentligt nyfiken på. Skrev inte han någon bok som hette någonting med hotell i titeln? Är den bra? /Therese

Den besatta sa...

Ingen fara! Åh, vad du har mycket bra oupptäckta böcker då! Jo, Hotell New Hampshire, filmatiserad för länge sedan med Rob Lowe och Jodie Foster, och Natasja Kinski som björn :-). Han har även skrivit Ciderhusreglerna och Garp och hans värld. Jag tokgillar det mesta, men mitt tips är att du börjar med Garp eller Hotellet!

snowflake sa...

Men titta! TACK så mycket. Jag känner mig hedrad.

Lyrans Noblesser sa...

Tack så jättemycket!