måndag 16 maj 2011

Läsning april

Jag inser att jag inte kommer att skriva utförligt om allt jag läser och kör en sammanfattning av april:

The Help av Kathryn Stockett
En av årets favoriter som jag av någon anledning inte skrivit om. Skeeter är vit, ung och kvinna med hjärna i 60-talets Jackson, Mississippi. Hon vill bli journalist eller författare och börjar reflektera över att alla, hennes familjs och hennes väninnors familjers, hembiträden är svarta och ofta behandlas nedvärderande och illa. Anonymt skriver hon en berättelse som bygger på ytterst hemliga intervjuer med hembiträden i staden. Här finns fantastiska kvinnoporträtt, obehagligt trovärdig rädsla och en sagolikt bitsk humor. Här finns också osäkerhet, misstänksamhet, pyrande ilska och ofattbara fördomar. Det är en kolossalt välskriven och engagerande ögonöppnare. Oerhört läsvärd bladvändare!

Colombines kyss av Adriana Lisboa
Ett brasilianskt romanbygge utöver det vanliga! En cirkel till läste och tyckte i olika grupper.

Som någon annan bäddar av Hanna Lans
Jag träffade Hanna, köpte hennes bok och fick omvärdera mina förutfattade meningar om BOATS. Läs och förundras över hur lagar sätter käppar i hjulet för rättvisan!

I det förflutna av Kate Morton
Jag läste och njöt, försjönk i texten och lät mig dras in i berättelsen om det gamla slottet och allt som hände där. En av årets höjdpunkter!

Great House av Nicole Krauss
Vad kan sägas som inte är sagt? Det är ett fantastiskt romanprojekt och jag läste med stor fascination och behållning. Olika personer berättar, ett stort gammalt skrivbord återkommer i historierna. Det handlar om arv, vad man får och vad man lämnar efter sig. Det handlar om skrivande, om sökande, om saknad och om kärlek. Jag ska träffa Jan och prata om den, och sedan kan jag kanske eventuellt möjligtvis formulera några klarare tankar. Rekommendera å det varmaste kan jag dock göra redan nu!

De imperfekta av Tom Rachman
En tidningsredaktion i Rom, massor av intressanta karaktärer och en underbar samling livsöden. En riktigt bra bok helt enkelt! Läs mer här.

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg
Min bokcirkel Glöd läste och sågade. Jag sträckläste och gillade, med vissa reservationer. Mer här.

The Siege av Helen Dunmore
Ännu en av årets absoluta toppar som jag missat att skriva om! Romanen skildrar belägringen av Leningrad ur stadsbornas perspektiv. En inträngande och påträngande verklig skildring av vanmakt, fattigdom, fruktansvärd köld och den oerhörda kraft och vilja att överleva som hos vissa människor uppstår ur nöden. Men här finns också livsglädje, spirande kärlek och framtidstro. Jag läste under påskhelgen och kunde inte undgå att dra paralleller till det enorma frosseri vi ägnar oss åt. Jag jämförde våra överfulla buffébord med lyckan i att hitta en lök att dela på fyra personer… Boken påminde mig om Tjuvarnas stad av David Benioff, som jag läste innan jag började blogga, och alltså inte har skrivit om. Också det en mycket bra bok, om bland annat en desperat jakt på färska ägg, hjärtlöst maktmissbruk och kampen för att överleva under Leningrads belägring.

Fallet Courrier av Marta Morazzoni
Annorlunda och tilltalande om en man som till synes har allt. Läs mer här.

Flickan under jorden av Elly Griffiths
Min nya deckarfavorit! Ruth är arkeolog, angenämt mänsklig och oerhört lätt att sympatisera med. Hon är lagom udda utan att vara en kuf, hon är trovärdig och har integritet och hon känns så äkta i sitt sätt att i sin osäkerhet jämföra sig själv med andra. Personporträtten är intressanta, upplägget är spännande och det är både lättläst och välskrivet. En riktigt bra deckarförfattare som jag absolut vill läsa mer av, snart!

2 kommentarer:

bokstödet sa...

I det förflutna har jag varit sugen att läsa. Jag har sett att många tycker att den är bra.

Den besatta sa...

Ja det är den verkligen, fängslande miljöer och en intressant historia!